בדיקות הריון לפי שבועות

בדיקות הריון לפי שבועות

  • שגרה לפני היריון – נרצה להיכנס להריון כשאנחנו במצב המיטבי שלנו: כושר, תזונה טובה ואחרי נטילת חומצה פולית. 
  • בדיקות הריון לפני הריון: בדיקות גנטיות

 בדיקות גנטיות אלו בדיקות שאפשר לעשות בקופת החולים על ידי אחות גנטית ששואלות שאלות על מוצא האם ועל מוצא האב ולפי זה היא תמליץ על בדיקות. חלקם בחינם וחלק בתשלום. אפשר גם לעשות בדיקות מורחבות אצל גנטיקאי מוסמך.

שליש ראשון

  • שבוע 4-5: בדיקה לגילוי הריון

בדיקה שבודקת את הורמון הHCG – הורמון שמופרש מהשליה לדם, לשתן ומסתבר שגם לרוק. נבצע דרך בדיקת דם בקופת החולים (הפניה) או סטיק שתן/רוק לקניה בכל בית מרקחת. בדיקות אלה מומלץ לעשות לפחות יום אחרי האיחור בווסת.

  • שבוע 7-8: בדיקה לגילוי דופק

משבועות 6-7 להיריון, ניתן לזהות את דופק העובר ולוודא כי העובר הינו עובר חי. מהשבוע השביעי ניתן לאשר את גיל ההריון המדויק, לתעד את דופק העובר, את אורכו ואת הימצאותו בתוך הרחם. בדיקת אולטרסאונד לקביעת גיל ההריון מתבצעת על מנת לקבוע את מיקום שק ההריון, גיל ההריון, תקינותו ומספר העוברים. הבדיקה לקביעת גיל ההריון באמצעות אולטרסאונד מדויקת בשליש הראשון יותר מאשר בשלבי הריון מאוחרים יותר.

  • *במהלך ההריון עד שבוע 36 אחת לחודש – מעקב אחות הריון – לחץ דם, משקל, שתן לחלבון וסוכר, בדיקת בצקות והדרכה.
  • שבוע 10-13 – סיסי שליה – רק בהמלצת רופא

השליה בנויה מסיסים – נלקחת דגימה קטנה של השליה העוברית לבדיקה, הם חלק מהעובר עם מטען גנטי זהה. בדיקתם משמשת לזיהוי הפרעות כרומוזומליות ומחלות גנטיות. הבדיקה נעשית על ידי לקיחת דגימה של סיסי השלייה, וניתן לבצע בהם כמעט כל הבדיקות הנדרשות, למעט בדיקת החלבון העוברי.

  • שבוע 11-13+6 – שקיפות עורפית וסקר ביוכימי

בדיקת שקיפות עורפית לעובר נעשית באמצעות אולטרסאונד (בדרכ' בטני) ומאפשרת צפייה על מבנה עורף העובר לזיהוי תסמונת דאון. סקר ביוכימי מתבצע על דגימת דם ומשמש לזיהוי מחלות גנטיות ולמדידת רמות חומרים בדם העיקריים. 

(חשוב לזכור שזוהי בדיקת סקר שהאמינות שלה עומדת סביב 85%)

 

שליש שני

  • שבוע 14-17: סקירת מערכות מוקדמת

סקירת מערכות מוקדמת היא בדיקה מתבצעת על ידי רופא מומחה עם מכשיר אולטרסאונד, בשביל לזהות בעיות פוטנציאליות בהריון כמו פגיעות כרומוזומיות או מומים תפקודיים. בבדיקה זו גם ניתן לזהות את מין העובר בצורה כמעט ודאית וגם ניתן לדעת את מיקום השליה.

  • שבוע 16-19: סקר ביוכימי

סקר ביוכימי בשליש השני של ההריון מבוצע על מנת לבדוק רמות של חומרים בדם שעשויים להראות על בריאות העובר והאם ישנם סיכונים למערכות מוחלשות או מחלות אצל העובר. הסקר כולל בדיקת רמות שונות של הורמונים וחלבונים, כמו גם בדיקת פרמטרים כימיים כמו גלוקוז, ולרוב נעשה כחלק מבדיקה מורחבת של הסקירה המוקדמת.

  • שבוע 19-24: סקירת מערכות מאוחרת

בדיקת אולטרסאונד בטנית שנעשית אצל מומחה בנושא, זמן הבדיקה בדרכ' אורכת סביב חצי שעה. בדיקת מערכות האבחון עוברת נערכת כדי לזהות סיכונים ובעיות רפואיות אפשריות. במהלך הבדיקה, נבדקים איברי העובר בקפידה לזיהוי מומים וסימנים המצביעים על בעיות פוטנציאליות. הבדיקה כוללת בדיקת הגולגולת, מבנה הפנים, חלקי המוח, כיס השתן, הלב, הריאות, כליות, קיבה, ועוד. בנוסף, נבדקים תנועת הגפיים, מספר הכליות בחבל הטבור, וצורת השרירים בגוף. הבדיקה חשובה גם לאחר ביצוע בדיקה מוקדמת, על מנת לוודא תקינות ולזהות בעיות שלא נתגלו קודם.

  • שבוע 24-28: העמסת סוכר

בבדיקת העמסת סוכר (GCT – Glucose Challenge Test), האישה שותה 50 גרם גלוקוז לאחר שהיא לא בצום. הבדיקה נעשית בדרך כלל בשבועות 24-28 של ההריון. אם תוצאות הבדיקה הראשונה מראות על רמות סוכר גבוהות מ-140 מ"ג/דל, תתבצע בדיקה נוספת שנקראת העמסת סוכר מלאה בת 100 גרם (OGTT – Oral Glucose Challenge Test). תוצאה של 200 מ"ג/דל ומעלה מעידה על סכרת הריון.

 

שליש שלישי

  • שבוע 26-28:בדיקות דם לנוגדנים לבעלות סוג דם שלילי (מינוס). במידה ואין נוגדים יש לקבל בשבוע 28 זריקת אנטי D (ושוב לאחר כל בדיקה חודרנית)
  • שבוע 27-36: חיסון שעלת

שעלת היא מחלה מסוכנת במיוחד לתינוקות עד גיל חצי שנה, עם סיבה מרכזית הקשורה לירידה בחסינות עם הגיל. סיבוכי המחלה כוללים דלקת ריאות, ירידה במשקל, דלקת מוח חדה ואף מוות. חיסון יעיל קיים וניתן לתינוקות במנות בגיל 2 חודשים, 4 חודשים, 6 חודשים ו-12 חודשים. החיסון ניתן גם לאמהות בסוף היריון ומגן על הילד בפני הדבקה ומעניק חסינות לתינוק.

  • שבוע 30-32: סקירה שלישית (לא חובה)

הסקירה השלישית בהריון היא בדיקת אולטרסאונד המתבצעת בשלב מתקדם של ההיריון. בסקירה זו, דוגמת הסקירות הקודמות, מבוצעת סריקה של כל איברי העובר ומערכותיו, עם דגש על חדרי המוח, השלד, מבנה הכליות, מערכת השתן והמעיים של העובר (איברי העובר יותר מפותחים בשלב הזה ולכן ניתן לראות דברים שלא היה ניתן לראות בסקירה המאוחרת)

  • שבוע 30-33: מעקב גדילת עובר

מעקב אחר גדילת העובר והתפתחותו נעשה באמצעות בדיקת אולטרסאונד (בדרכ' על ידי טכנאית אולטרסאונד). במהלך הבדיקה, נבדקים גודלו ומשקלו של העובר, כמו גם מיקומו ברחם ופעילותו התנועתית. המטרה היא לוודא שהעובר מתפתח בצורה תקינה ושאין בעיות בגדילה ובהתפתחות שלו.

  • שבוע 35-37: בדיקת GBS

בדיקת GBS (סטרפ בטוקוקוס גרופ בי) היא בדיקה שנעשית בסוף הריון דרך הנרתיק ופי הטבעת על ידי מטוש, לזיהוי של חיידק זה שעלול להיות בנרתיק של נשים שיכולות להעבירו לתינוק בעת הלידה. במקרים של חיידק GBS חיובי, נשים מקבלות טיפול באנטיביוטיקה במהלך הלידה כדי למנוע הדבקה של התינוק.

  • שבוע 40 ומעלה: מעקב הריון עודף

אם עברת את התאריך המשוער ללידה ועדיין לא ילדת, מומלץ לעבור בדיקות מדי יומיים או שלושה בבית החולים כדי לעקוב אחר ההריון ולקבל תמיכה מקצועית. הבדיקות כוללות ניטור עוברי, אולטרסאונד לבדיקת מצב העובר, ובדיקת רופא. תקבלי הדרכה והנחיות לביקור הבא, ואם יוחלט על השראת לידה, תקבלי הסבר מפורט על התהליך המיועד לך.

 

*המידע אינו מהווה תחליף לייעוץ רפואי